середу, березня 22

МИКОЛА ЛИСЕНКО - ГЕТЬМАНА УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ



Лисенко Микола Віталійович

Микола Віталійович Лисенко народився 22 березня 1842 року в селі Гриньки на території сучасної Полтавської області, помер від серцевого нападу 6 листопада 1912 року в Києві. Великий український композитор, диригент, піаніст, педагог, активний громадський діяч і збирач пісенного фольклору.
Микола Лисенко - засновник і одночасно легенда і вершина української класичної музики, як Тарас Шевченко для української літератури.
Ім'я Миколи Лисенка в історії української культури тісно пов'язане з епохою, протягом якої відбувалося становлення української музики як професійного роду діяльності творчих людей. У більшості випадків Лисенко сприймається саме як композитор, але його внесок у розвиток українського театру і культурного освіти воістину величезний.
Найвіртуозніший піаніст України свого часу. Майстерність Лисенка вражала сучасників не тільки з числа співвітчизників. Іноземні критики давали виконанню маестро найвищу оцінку. Яскравим доказом високої майстерності володіння клавішами є складність фортепіанних творів, написаних композитором. Дивовижно мелодійні, продумані до дрібниць твори користуються незмінно високою популярністю не тільки на українській території.
 Микола Лисенко - найвидатніший педагог української класичної музики. У 1904 році він відкрив двері своєї Музично-драматичного школи в Києві. У навчальному закладі Лисенка педагоги викладали основи гри на бандурі (перший випуск учнів, незважаючи на труднощі в організації, відбувся у 1911 році).
Мистецтвознавці стверджують, що Микола Лисенко як піаніст-віртуоз не просто формував своєю творчістю основи музичного виконавства, а всіляко намагався вивести своїх слухачів «з хуторянської обстановки в найширший європейський світ». Написана майстром "Українська сюїта" викликала справжній фурор. До цього часу ніхто з композиторів не поєднував народну творчість і канонічні танцювальні форми.
В основі цього твору - елементи народної творчості, українські народні пісні. Але після шліхтування ювеліром-композитором кожна грань, всі до єдиної музичні інтонації засяяли неповторним світлом. Потім музиканти, оцінюючи твір, стверджували, що не можна назвати сюїту обробкою народної творчості, оскільки це повноцінне авторське музичне творіння.


Лисенко прославив українську національну музику в усьому світі. Його твори донині виконуються на оперних і театральних сценах багатьох країн. Опери, симфонії, рапсодії та інші його твори зберігають актуальність через багато років після життя композитора.
Лисенко поклав власне життя на вівтар боротьби за відродження українського національного духу і свідомості. Одним з його найсильніших бажань було об'єднання нації з її подальшою боротьбою за право бути собою, вільно говорити рідною мовою і берегти власні традиції.
Лисенко зробив величезний внесок у етнографічну спадщину України, зібравши сотні зразків народної творчості (народних пісень, обрядів), які активно використовував у своїх музичних творах. 


Лисенко є автором музики 2 творів, без яких неможливо собі уявити українську націю, ці пісні затверджують духовну велич окремої людини і всього народу. Композитор створив музику, на яку покладені слова найвідомішого твору Івана Франка “Вічний революціонер”. Протягом досить тривалого часу після написання абсолютно безпідставно це творіння використовувалося в цілях пропаганди радянською владою, хоча прославляє насправді революцію духовну і не має нічого спільного з комуністичним переворотом.
Ще одним знаменитим творінням композитора є музика до вірша Олександра Кониського “Молитва за Україну”, більше відомого як духовний гімн України “Боже, Великий, Єдиний”. У 1992 році цей твір офіційно отримало статус гімна української православної церкви Київського патріархату. Наприкінці 20 століття пісня сприймалася як другий державний гімн незалежної України.


Опера "Тарас Бульба"
Цікаві факти про Миколу Лисенка.
·        Композитор належить до відомого козацько-старшинського роду. Предок
його відомий історії, як соратник Максима Кривоноса Вовгура Лис. Дворянські та майнові права ватажок повстання отримав від гетьмана Дем'яна Многогрішного. Про предка композитора розповідали, що він з невеликим загоном козаків міг протистояти набігу турецької орди, володів силою вовка і хитрістю лисиці;
·        ріс майбутній просвітитель і музикант, як звичайна дворянська дитина, - в
оточенні оксамиту і мереживних тканин. Перші уроки музыки получив від матери, яка раніше навчалася у Смольному інституті благородних дівиць у Петербурзі. З дитинства хлопчик вчив 7 мов, в першу чергу французьку;
·        талант сына мати розгледіла ще в ранньому віці, у 5 років він вже навчався
грі на фортепиано, а у 9 років батько до дня народження маленького Миколи видав у друкованому вигляді його перший композиторський твір - стилізовану польку;
·        після скасування кріпацтва батьки композитора стали банкротами, на
навчання Лисенко заробляв самостійно, працюючи мировым посередником у суді;
·        за все своє життя великого капіталу музикант не зібрав. Композиторська
діяльність прибутку не приносила, заробляв Лисенко викладанням, яке в поєднанні з громадською роботою займало весь його час. Писав композитор переважно вночі;
·        знайомство з творчістю Шевченка майбутнього композитора відбулося у
14-річному віці. Влітку він разом із троюрідним братом Михайлом Старицьким гостював у дідуся, де молоді люди знайшли заборонену збірку віршів Кобзаря. Прочитані твори справили на братів незабутнє враження. Мистецтвознавці впевнені, що саме ця подія допомогла Лисенку визначити власне призначення в житті;

Монета з портретом Миколи Лисенка

Актуальні відео:









Немає коментарів:

Дописати коментар